Україна

Маразліївська сільська рада

Білгород - Дністровського району Одеської області

 

РІШЕННЯ (ПРОЕКТ)

 

Про створення юридичного відділу

Маразліївської   сільської ради

 

       Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію фізичних та юридичних осіб», з метою структурування функціональних напрямків діяльності, забезпечення ефективної роботи ради, сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

           1. Створити  юридичний відділ  Маразліївської   сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

 

            2. Затвердити  Положення   про юридичний відділ   Маразліївської  сільської ради  Білгород-Дністровського району Одеської області (додається).

 

            3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань

прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту та регуляторної діяльності (голова комісії  - ПЕСТОВ О.В.)

 

 

 

 

    Сільський голова                                           Віктор ТОПОР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  с. Маразліївка

  «04»  квітня 2024 року

  №       – VІІІ

 

Положення  про юридичний відділ

Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області

 

 

  1. Загальні положення

 

    1. Юридичний відділ Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області (далі – юридичний відділ) є виконавчим органом Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області і створюється відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
    2. Юридичний відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, Європейською хартією місцевого самоврядування, іншими міжнародними договорами, ратифікованими Верховною Радою України, законами України, актами президента України Кабінету Міністрів України, рішеннями Верховної Ради України, рішеннями Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, її виконавчого комітету, розпорядженнями голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.
    3. Юридичний відділ утворюється Маразліївською сільською радою Білгород-Дністровского району Одеської області, підконтрольний і підзвітний Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровского району Одеської області, підпорядкований виконавчому комітету та безпосередньо голові Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, а також заступнику голови згідно з розподілом обов`язків.
    4. Положення про юридичний відділ (далі – Положення) та зміни до Положення затверджуються рішенням Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області.
    5. Положенням регулюються питання напрямів діяльності юридичного відділу, організації його роботи основні завдання та функції, права, взаємодія, матеріально-фінансова основа, а також інші питання.
    6. Юридичний відділ є розпорядником публічної інформації, що була отримана або створена в процесі реалізації юридичним відділом повноважень передбачених законодавчими актами, або забезпечення його діяльності, та яка знаходиться у володінні юридичного відділу, у тому числі відкритих даних.
    7. Ліквідація та реорганізація юридичного відділу здійснюється на підставі рішення Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області.
    8. Юридичний відділ не є юридичною особою.

 

2.Мета діяльності та завдання юридичного відділу

 

2.1Метою діяльності юридичного відділу є правове забезпечення роботи Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, її виконавчого комітету, голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, що не мають у своєму складі служб правового супроводу або осіб які здійснюють відповідні повноваження, методична допомога та здійснення контролю за належним правовим забезпеченням виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, які мають у своєму складі службу правового супроводу або особу, відповідальну за правовий супровід, у межах, наданих цим Положенням, повноваженнями і способом, передбаченими Конституцією України і законами України.

2.2.Основні завдання юридичного відділу:

2.2.1.Організація правової роботи в Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровского району Одеської області та її виконавчому комітеті, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативно-правових актів керівниками та працівниками Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області та її виконавчих органів, під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов`язків.

2.2.2.Аналітичне  та інформаційно-довідкове забезпечення діяльності з правових питань ради, її виконавчого комітету, інших виконавчих органів, сільського голови.

2.2.3.Організація у встановленому порядку претензійно-позовної роботи в Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровского району Одеської області. Здійснення контролю за додержанням встановленого порядку ведення договірної роботи в Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровского району Одеської області.

2.2.4.Захист та представництво в установленому законом порядку інтересів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області та виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області в судах, інших органах під час розгляду правових питань, спорів, тощо.

2.2.5.Забезпечення взаємодії Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області та виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області з правоохоронними органами.

2.2.6.Організаційно-правове забезпечення роботи адміністративної комісії при виконавчому комітеті Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області.

2.2.7.Постійне підвищення результативності та прозорості діяльності юридичного відділу, надання якісних послуг.

 

3.Основні напрямки діяльності та функції юридичного відділу

 

3.1.Юридичний відділ Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області відповідно до покладених на нього завдань:

3.1.1.Забезпечує організацію та координацію правової роботи в Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровского району Одеської області, її виконавчому комітеті та інших виконавчих органах.

3.1.2.Проводить правову експертизу на відповідність положенням законодавства проекти рішення Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, проекти рішень виконавчого комітету Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, проекти розпоряджень сільського голови, підготованих виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області.

3.1.3.Переглядає разом із виконавчими органами ради (розробниками) нормативно-правові акти Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровского району Одеської області, її виконавчого комітету, розпорядження голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області та інші документи з питань, що належать до їх компетенції, з метою приведення їх у відповідність із законодавством. За результатами розгляду готує пропозиції для керівництва Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчого комітету про необхідність внесення змін до нормативно-правових актів та інших документів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області та її виконавчого комітету з метою приведення їх у відповідність до чинного законодавства або їх скасування.

3.1.4.Готує звіти, інформаційні, довідкові та інші матеріали з питань, що належать до компетенції юридичного відділу у строки, передбачені планами роботи юридичного відділу, та за дорученням голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

3.1.5.Інформує сільського голову, заступників сільського голови про зміни у законодавстві України.

3.1.6.Разом із заінтересованими виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, узагальнює практику застосування законодавства у відповідній сфері, готує пропозиції щодо вдосконалення, подає їх на розгляд керівництва Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчого комітету для вирішення питання щодо підготовки проектів нормативно-правових актів та інших документів.

3.1.7.Розглядає проекти нормативно-правових актів та інших документів,які надійшли для погодження, з питань, що належить до компетенції Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчого комітету, сільського голови, та готує пропозиції та зауваження до них.

3.1.8.За дорученням голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, його заступника згідно з розподілом обов`язків, готує звернення до Комітетів Верховної Ради України, Міністерств України, центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо офіційного роз`яснення окремих положень нормативно-правових актів.

3.1.9.Надає необхідну методичну допомогу службам правового супроводу або особам які здійснюють відповідні повноваження, виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

3.1.10.Здійснює правове забезпечення діяльності комісій, робочих груп, інших консультативно-дорадчих органів, створених Маразліївською сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчим комітетом, головою Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, до складу яких входять спеціалісти юридичного відділу.

3.1.11.Аналізує за дорученням сільського голови матеріал, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, а також отриманні за результатом перевірок, ревізій, інвентаризацій, дані статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності в Маразліївській сільській раді Білгород-Дністровського району Одеської області та її виконавчому комітеті, інших виконавчих органах, готує правові висновки, пропозиції, рекомендації за фактами виявлених порушень та, за необхідності, бере участь в організації роботи з відшкодування збитків.

3.1.12.Бере участь у підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов`язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчого комітету, інших виконавчих органів. Перевіряє відповідність договірних документів вимогам законодавства та судовій практиці.

3.1.13. Вносить пропозиції про залучення до представництва від імені сільської ради, сільського голови та виконавчого комітету ради в судах, виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  у справах з питань, віднесених до їхньої компетенції.

3.1.14.Забезпечує належну реалізацію процесуальних прав та обов`язків Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області в інтересах територіальної громади. За наявності належного юридичного обґрунтування, здійснює апеляційне та касаційне оскарження судових рішень, які винесені не на користь територіальної громади.

3.1.15.Сприяє належному виконанню постанов, ухвал та рішень судів.

3.1.16.Веде облік судових справ, в яких бере участь.

3.1.17.Забезпечує представлення інтересів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчого комітету, інших виконавчих органів (за дорученням сільського голови) в інших органах, підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності.

3.1.18.Розглядає за дорученням сільського голови звернення громадян з питань, які носять правовий характер, забезпечує правове супроводження особистого прийому громадян головою Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області (за дорученням голови) та інших заходів, пов`язаних із комунікацією з громадянами, об`єднаннями громадян, які проводяться за участі голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

3.1.19.За необхідності, здійснює прийом громадян для надання консультацій, в межах своїх повноважень та компетенції.

3.1.20.Сприяє в організації проходження стажування спеціалістів - юристконсулів виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  в юридичному відділі ради.

3.1.21.Здійснює заходи, спрямовані на підвищення рівня правових знань працівників Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчих органів.

3.1.22.Вносить на розгляд голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області пропозиції щодо вдосконалення правової роботи; вживає заходи до впровадження кращих форм, практик та методів діяльності юридичного відділу; разом із виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  визначає потребу в юридичних кадрах для забезпечення правової діяльності ради та її виконавчих органів.

3.1.23.Вносить сільському голові пропозиції щодо проведення службових розслідувань та притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування, які внаслідок невиконання або неналежного виконання своїх службових обов`язків завдають шкоди інтересам територіальної громади.

3.1.24.Подає сільському голові пропозиції про притягнення до відповідальності працівників, з вини яких заподіяна шкода (якщо це не віднесено до компетенції іншого виконавчого органу сільської ради) інтересам територіальної громади.

3.2. Юридичний відділ здійснює свою діяльність з урахуванням вимог законодавства України у сфері запобігання корупції, очищення влади, доступу до публічної інформації, захисту персональних даних.

 

4.Права юридичного відділу

 

4.1.Юридичний відділ має право:

4.1.1.Представляти за дорученням голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  інтереси сільської ради, її виконавчого комітету органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях, незалежно від форм власності, судах, правоохоронних та інших органах.

4.1.2.Одержувати в установленому законом порядку від органів місцевого самоврядування, органів державної влади, підприємств, установ,організацій, незалежно від їх форм власності, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали для виконання покладених на нього завдань.

         З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області зобов`язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу юридичного відділу.

4.1.3.Перевіряти дотримання законності при прийнятті рішень виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

4.1.4.Залучати фахівців органів місцевого самоврядування, органів державної влади, підприємств, установ, організацій (за погодженням з їх керівником) для розгляду питань, що належать до їх компетенції.

4.1.5.Вносити на розгляд голові Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  пропозиції щодо вдосконалення роботи юридичного відділу.

4.1.6.Вносити голові Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  пропозиції щодо кадрового резерву та підвищення кваліфікації працівників відділу.

4.1.7.Вносити голові Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та його заступнику згідно з розподілом обов`язків, керівникам виконавчих органів, пропозицій з питань удосконалення та підвищення ефективності роботи Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчих органів з організаційно-розпорядчими документами.

4.1.8.Інформувати голову Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області та заступника голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  згідно з розподілом обов`язків про покладення на юридичний відділ обов`язків, що не належать або виходять за межі його компетенції, а також про випадки ненадання або несвоєчасного надання на вимогу юридичного відділу необхідних матеріалів посадовими особами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчих органів, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності.

4.1.9.Брати участь у роботі сесій Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області , у засіданнях виконавчого комітету, засіданнях консультативно-дорадчих органів, створених головою Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  та її виконавчими органами, у нарадах, семінарах та інших заходах, що проводяться Маразліївською сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області та її виконавчими органами.

4.1.10.Проводити перевірки та здійснювати контроль за діяльністю виконавчих органів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності з питань, що належить до його компетенції, за результатами складати довідки та вносити відповідні пропозиції.

4.1.11.Скликати в установленому порядку наради з питань, що належить до компетенції відділу.

4.1.12.Подавати голові Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  у встановленому порядку пропозиції щодо відзначення працівників відділу нагородами, застосування форм матеріального заохочення за високі досягнення у праці.

4.1.13.Відповідно до основних завдань, напрямків діяльності та функцій юридичний відділ може мати й інші права.

 

5.Структура та організація роботи юридичного відділу

 

5.1.Структура, штатний розпис та кошторис юридичного відділу затверджується у встановленому законодавством порядку.

5.2.Юридичний відділ організовує свою роботу згідно річного, квартального та місячного планів, які складаються на основі планів роботи Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області та її виконавчих органів, з врахуванням доручень голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, завдань та функцій відділу.

5.3.Для належної роботи юридичний відділ забезпечується окремим приміщенням, електронним зв`язком, сучасною комп’ютерною та іншою технікою, транспортом для виконання службових обов`язків, нормативно-правовими актами і довідковими матеріалами, офіційними періодичними виданнями, іншими посібниками та літературою з правових питань, електронною системою інформаційно-правового забезпечення, доступом до інформаційних баз та всесвітньої мережі Інтернет.

5.4.Для вирішення питань, що належать до компетенції юридичного відділу,відділ використовує інформацію, яка підготовлена іншими виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності.

5.5.Діловодство юридичного відділу ведеться згідно з номенклатурою справ юридичного відділу, Інструкцією з діловодства у виконавчих органах Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, вимог українського ділового мовлення.

5.6.Юридичний відділ очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  у встановленому законодавством порядку.

5.7.Організаційно-правовий статус начальника юридичного відділу, його права, обов`язки, відповідальність та порядок взаємодії з працівниками юридичного відділу та виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, їх працівниками визначаються в посадовій інструкції начальника юридичного відділу.

5.8.На посаду начальника юридичного відділу призначається особа з вищою юридичною освітою відповідного професійного спрямування за спеціальністю «Правознавство» за освітньо-кваліфікаційним рівня магістра, спеціаліста. Стаж роботи за фахом не менше 3 років.

5.9.Призначення на посаду та звільнення з посади працівників юридичного відділу здійснюється розпорядженням голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  в установленому законодавством порядку.

5.10.Начальник юридичного відділу:

5.10.1.Керує діяльністю юридичного відділу, забезпечує реалізацію завдань та функцій, що на нього покладені, діє від імені юридичного відділу.

5.10.2.Планує роботу юридичного відділу.

5.10.3.Визначає завдання та розподіляє обов`язки між працівниками відділу, забезпечує підвищення їхньої професійної та ділової кваліфікації, проводить аналіз результатів роботи і вживає заходів щодо підвищення ефективності діяльності роботи юридичного відділу. Розробляє посадові інструкції працівників відділу, забезпечує дотримання ними Правил внутрішнього трудового розпорядку.

5.10.4.Порушує перед головою Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  питання про застосування заохочень та притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників юридичного відділу.

5.10.5.У процесі реалізації завдань та функцій юридичного відділу,забезпечує його взаємодію з іншими виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

5.10.6.Начальник юридичного відділу несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань.

 

6.Взаємодія юридичного відділу

 

6.1.Юридичний відділ при виконанні покладених на нього обов`язків, взаємодіє з іншими виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, депутатами, постійними комісіями, тимчасовими контрольними комісіями та іншими органами, утвореними Маразліївською сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчим комітетом, з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форми власності, об`єднаннями громадян.

6.2.Юридичний відділ взаємодіє з виконавчими органами Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  за такими напрямами:

6.2.1.З загальним відділом щодо:

- розгляду звернень громадян, запитів на публічну інформацію;

- участі в особистому прийомі громадян головою Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, нарадах та інших заходах, організованих загальним відділом;

- розгляду та виконання контрольних документів з правових питань;

- здійснення діловодства;

- ведення електронного документообігу;

- перевірки виконавської дисципліни у виконавчих органах Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

-щодо планування роботи юридичного відділу;

- участі у сесіях Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, засіданнях виконавчого комітету Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

- надання правової допомоги депутатам Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

6.2.2.Архівним вдділом щодо:

- складання номенклатури справ;

- ведення архівної справи в юридичному відділі;

6.2.3.Планово-фінансовим відділом щодо:

- оплати праці, лікарняних працівників юридичного відділу, обліку робочого часу працівників юридичного відділу;

- виплати матеріальної допомоги;

6.2.4.З іншими виконавчими органами щодо:

- формування кадрового резерву;

- оформлення прийому та звільнення з роботи;

- складання графіку відпусток;

- оформлення відпусток, відряджень;

- декларування доходів, підвищення кваліфікацій працівників;

- проведення щорічної оцінки, атестації посадових осіб;

- здійснення контролю за станом правової роботи та станом ведення договірної та претензійно-позовної роботи в них;

- під час проектування, розробки, здійснення правового аналізу проектів документів Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, її виконавчого комітету, голови Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

- в процесах виконання доручень керівництва Маразліївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області.

7.Юрдичний відділ взаємодіє з іншими органами виконавчої влади, судами, правоохоронними органами, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, з питань, що відносяться до компетенції юридичного відділу.

     Порядок взаємодії юридичного відділу із зазначеними органами, визначені у додатку до Положення.