Сьогодні, 27 січня, у Прохоровському сквері Одеси пройшли офіційні заходи, приурочені Дню пам’яті жертв Голокосту і в’язнів гетто участь в яких взяв І-й заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков.

«Неможливо розповісти про геноцид, але і мовчати про нього не можна», – ці слова належать колишньому в’язню Освенцима Єлі Візелю. Він вижив у таборі смерті, щоб стати письменником та журналістом, а у 1986 році – лауреатом Нобелівської премії миру. Ми не мовчимо! Ми робимо все можливе, щоб пам’ять про жертви єврейського народу, про мільйони і мільйони представників інших національностей, що загинули від рук фашистів, зберігалась молодим поколінням. І сьогоднішній захід є ще одним свідченням цього. В минулому році, 14 травня, Україна вперше відзначила День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цього ж дня Президент підписав Указ «Про довічні державні стипендії для громадян України, які рятували євреїв на території України під час Голокосту в роки Другої світової війни». А 22 вересня 2021 року депутати Верховної Ради підтримали законопроєкт про запобігання і протидію антисемітизму в Україні. То ж спільними зусиллями робимо все, щоб подібної трагедії не відбулось в майбутньому» – сказав І-й заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков.

У церемонії покладання квітів до підніжжя пам’ятника «Дорога смерті» взяли участь керівництво міста та області, колишні в’язні гетто і концтаборів, дипломати, представники єврейських центрів та організацій, різних родів військ Збройних Сил України, керівники навчальних закладів і громадськість. Присутні вшанували пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.