В цей скорботний день світова спільнота не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля щодо окремої групи людей.

День пам’яті жертв Голокосту – це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв та незліченні жертви з числа представників інших національних спільнот у всіх європейських державах, безпрецедентний злочин проти людства. 

 Жертвами геноциду стали 6 мільйонів євреїв Європи. На момент визволення Одеси, 10 квітня 1944 року, в місті залишилося живими лише 600 євреїв із шістдесяти тисяч, зареєстрованих на початок війни. Загалом на території Одещини загинуло понад 300 тисяч євреїв.

У цей день скорботи й пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі й висловлюємо свої співчуття  втраті, ім’я якої Голокост. Але це історія не лише болю і страждань, а й тріумфу та відродження, історія людської гідності та любові до життя.

Дуже важливим на шляху формування національної свідомості, збереження та увічнення історичної пам’яті є  створення меморіалу жертвам Голокосту 1941 року і благоустрій скверу «Проти забуття» на Люстдорфській дорозі, що відбувається на цей час.

Майбутні покоління не повинні забувати уроків наших трагічних катастроф, аби не допустити повторення цього у майбутньому! Є таке прислів’я: Хто згадає лихе — тому око геть. А хто забуде – тому два”. Кров мільйонів невинних людей не дає нам права забути про одну з найбільших трагедій XX століття… Ми пам’ятаємо…

Світла пам’ять загиблим та шана живим.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький