День 22 січня 1919 року увійшов до української історії як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на Софійській площі на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Володимиром Винниченком був підписаний Акт Злуки українських земель. Цій даті судилося навічно закарбуватися в історії України величним національним святом.

Сьогодні, 21 січня, напередодні Дня Соборності України, за участю голови Білгород-Дністровської райдержадміністрації Василя САМОКИША, секретаря  Білгород-Дністровської міської ради Олександра СКАЛОЗУБА, представників депутатського корпусу, працівників райдержадміністрації та міської ради, громадськості та засобів масової інформації,  відбулося урочисте покладання квітів  біля  пам’ятника  Тарасу ШЕВЧЕНКУ.

Перед покладанням, ведучі заходу провели присутніх історичними шляхами тих далеких і визначних подій, нагадавши, що Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення. Ідея соборності України стала ключовою для наступного покоління учасників українського визвольного руху в XX столітті.