Свято Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та

День захисника України

 

Щороку українці відзначають одне із важливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День українського козацтва та День захисника України. Усі ці три свята тісно між собою пов’язані.

Велике свято Покрови Пресвятої Богородиці встановлене на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим.

Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, бо козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері – на хоругвах, під якими козаки виступали у походи.

День захисника України – наймолодше із трьох свят, які українці відзначають 14 жовтня. Встановлене воно було 14 жовтня 2014 року указом президента України Петра Порошенка.

Напередодні цих значних свят, 13 жовтня 2020 року, представником центральної бібліотеки ім. М. Горького  Оленою Штереб проведено захід                 «Ми – щит і меч твій, Україно!» для засуджених, міра покарання яких не пов’язана із позбавленням волі. 

Розпочався захід ознайомленням суб’єктів пробації з історією виникнення Запорізької Січі та козацтва в Україні. Штереб Олена розповіла про значення слова «козак», повідала про культуру козаків, їх побут, порядки та звичаї.

Гості заходу отаман Буджакського козацтва Тимофеєв Валерій Якович та осавул Андронік Георгій Костянтинович презентували відео матеріли з теми «Козацтво».

Сподіваємось проведений захід сприятиме естетичному вихованню суб’єктів пробації, формуванню патріотизму та милосердя, вихованню правильного ставлення та любові до історії українського народу.

 

Тетяна Тараненко,

Білгород-Дністровський міськрайонний відділ філії

ДУ «Центр пробації» в Одеській області