«Запобігання прояву насилля»

Стосунки в сім'ї є однією з найважливіших частин життя кожної людини. Проте нерідко вони приносять біль та розпач. Йдеться про насильство в родині — застосування психологічного тиску або фізичного насильства щодо члена/членів сім'ї. Багато людей не усвідомлюють себе як кривдників чи жертв, розглядаючи свої досвіди насильства як «сімейні конфлікти, що вийшли з-під контролю».

21 травня 2024 року заступником начальника Білгород-Дністровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області Альоною Боболєвою спільно з фахівцем із громадського здоров’я Білгород-Дністровського районного відокремленого підрозділу Державної установи «Одеський ОЦКПХ МОЗ України» Нелею Бідюк та громадським юристом Дмитром Івановим був проведений семінар для підоблікових служби пробаціїна тему: «Запобігання прояву насилля». Семінар був спрямований на підвищення рівня обізнаності суспільства щодо форм, причин і наслідків домашнього насильства.

Нелі Бідюк під час демонстрації тематичної презентації розповіла засудженим особам про викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків, а також будь – яких звичаїв і традицій, що на них ґрунтуються.

Дмитро Іванов розповів суб’єктам пробації, що в Україні на законодавчому рівні закріплена та діє розгалужена система суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. А також зазначив, що кривдники чинять домашнє насильство, коли вірять, що насильство є дозволеним, прийнятним, узаконеним чи про нього не буде повідомлено. Акцентував увагу слухачів на тому, що домашнє насильство є не лише причиною розпаду тисячі українських сімей, а перш за все, суттєвим порушенням прав людини, які гарантуються та захищаються державою.

Наприкінці групового заходу Альона Боболєва підкреслила, що важливо не терпіти будь-які види та прояви насильства. Існують спеціальні соціальні служби та організації, які надають допомогу в ситуаціях насильства в родині. Зокрема це лінії довіри, служби екстреної допомоги, кризові центри для жінок тощо. Ніяке насильство не може бути виправдане. Воно не лише принижує людину, але й часто стає причиною травм, хвороб та навіть смерті. Кривдник, який один раз вчинив акт агресії, буде повторювати його нескінченну кількість разів.

Фото без опису

Фото без опису