Фото без опису

Піроплазмоз у собак:

ознаки, симптоми та лікування

 

Весною всі люди зі своїми чотирилапими вихованцями починають проводити більше часу на вулиці, у парках, виїжджати на дачі, у ліси чи села. Але з потеплінням також з'являються і кліщі – паразити, від яких можуть постраждати як люди, так і собаки. Тому кожному господарю собаки необхідно знати, які перші ознаки укусу кліща і які симптоми захворювань.

Піроплазмоз – найнебезпечніша паразитарна хвороба, що характеризується ураженням клітин крові, і тягне за собою серйозні порушення роботи органів та систем організму. Переносником збудника піроплазмозу – найпростішого мікроорганізму Babesia canis є кліщ. Захворювання характеризується вираженою сезонністю – найчастіше випадки зараження фіксуються у травні-червні, серпні-вересні, тобто у пік підвищеної активності лісових кліщів. У теплих регіонах з м’якими зимами кліщовий піроплазмоз у собак може зустрічатися ранньою весною або пізно восени.

Симптоми піроплазмозу у собак

Babesia canis проникає в кров собаки із слинних залоз кліща в момент укусу, далі паразитує в еритроцитах, руйнуючи їх. При цьому виділяється велика кількість гемоглобіну, який розпадається із утворенням токсичних продуктів. Еритроцити руйнуються досить швидко, тому вже на 3-4 день після укусу можуть з’явитись явні ознаки піроплазмозу. Тривалість інкубаційного періоду бабезіозу залежить від сили імунітету та загального стану організму собаки та може становити від 2-3 діб до 3 тижнів. Виділяють гострий та хронічний перебіг хвороби. Хронічний піроплазмоз спостерігається рідко, на них хворіють тварини з сильним імунітетом або собаки, що перехворіли на бабезіоз.

Симптоми хронічного бабезіозу такі:

  • підвищення температури (40-41 градус) лише у перші дні хвороби, потім температура тварини нормалізується;
  • собака швидко втомлюється, виглядає млявим і апатичним;
  • фіксується прогресуюча анемія;
  • спостерігаються розлади травлення.

Ознаки гострого піроплазмозу у собак такі:

  • у перші дні підвищення температури до 41-42 градусів, потім вона знижується до субнормальної – 35-36 градусів;
  • повна відмова від корму;
  • тварина часто і тяжко дихає;
  • стрімко розвивається загальна слабкість, млявість апатія, собака зовсім не піднімається;
  • спостерігається утруднена хода або параліч задніх кінцівок;
  • сеча забарвлюється у різні відтінки червоного кольору – від темного до насичено-бурого;
  • діарея змінюється запорами;
  • змінюється колір слизових оболонок – вони стають блідими, білястими.

Діагностика бабезіозу

Піроплазмоз – украй небезпечне захворювання, яке без своєчасного лікування часто призводить до смерті тварини. Тому, якщо після прогулянки ви виявили на собаці кліща, що присмоктався, слід акуратно і правильно його видалити і уважно стежити за станом тварини. При перших підозрах на піроплазмоз слід терміново звертатися до спеціаліста, проводити діагностику і починати лікування. Потрібно розуміти, що далеко не кожен кліщ, що вкусив собаку, є переносником хвороби. Але це не означає, що тпотрібно розслабитися.

Для встановлення діагнозу при підозрах на піроплазмоз проводиться спеціальний аналіз крові. На ранніх стадіях хвороби паразити в крові можуть взагалі не виявлятися, а симптоми піроплазмозу бути присутніми. Заспокоюватися не слід, аналіз крові потрібно повторювати.

Лікування піроплазмозу у собак

Лікування має проводитися суворо під контролем досвідченого ветеринара. Після виявлення бабезій у крові, собаці призначають індивідуальне лікування. Для знищення паразитів призначають проведення спеціальних ін’єкцій. Ці препарати створюють значне навантаження на внутрішні органи та імунітет. Для підвищення витривалості організму призначають такі групи препаратів: гепатопротектори, вітаміни, сольові розчини, серцеві засоби.У важких випадках тварині призначають плазмаферез. Це очищення крові від мертвих еритроцитів та бабезій. Так як у тварини уражаються печінка та нирки, необхідно призначити лікувальне харчування.