Возможно, это изображение текст

Відповіді на питання, які найчастіше ставлять споживачі у зв’язку з контрольованими відключеннями електроенергії.

– Навіщо обмежувати постачання електрики?

Ракетні удари, які наносить країна-терорист, спрямовані на те, щоб розбалансувати і зруйнувати об’єднану енергосистему України. Обмеження застосовуються лише тоді, коли диспетчери бачать, що в певний регіон не можна доставити обсяг електроенергії, відповідний рівню поточного споживання.

Причиною цього може бути дефіцит потужності, тобто в конкретний момент в енергосистемі виробляється електроенергії менше, ніж можуть спожити громадяни, промисловість та інші споживачі. А також, через пошкодження, коли електромережі не можуть нести підвищене навантаження як раніше, зокрема, доставляючи електроенергію з одного регіону в інший.

Якщо в такий момент не застосовувати обмеження, енергосистема може розбалансуватися і в мережі станеться аварія.

Щоб це не відбулося, диспетчерський центр «Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) на який обсяг потужності треба знизити споживання в цей момент.

Наприклад, 100 МВт або 200 МВт з 9-00 до 12-00. Обленерго мають зробити це дуже оперативно.

-Де дізнатися план відключень моєї громади чи моєї вулиці?

«Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) необхідних обсяг і тривалість обмежень. В той же час, графік – кого, коли, в якому порядку і на скільки відключати – визначає обленерго.

Графіки відключення необхідно шукати на інформаційних майданчиках обленерго Вашого регіон.

Посилання на сайти обленерго є тут ? https://bit.ly/3gKWCdu і тут ? https://mev.gov.ua/storinka/kontakty-postachalnykiv…

Ми бачимо ваші запитання щодо графіків відключень і розуміємо, що до них виникає багато питань. Саме тому НЕК «Укренерго» разом з операторами систем розподілу (обленерго), місцевими органами влади, Міненерго та Офісом Президента вже розпочали працювати над тим, щоб допомогти обленерго зробити графіки примусового обмеження споживання більш зрозумілими та передбачуваними для споживачів.

-Що відбувається, поки у мене відключили світло?

В цей час триває ремонт пошкодженої ракетними обстрілами інфраструктури магістральних мереж. Також, можливо, що саме в цей момент через ушкодження певних електростанцій є дефіцит їх потужності в мережі саме вашого регіону. А інші регіони не можуть поділитися потужністю через те, що їх мережі також пошкоджені ракетними ударами та ударами дронів.

Саме через це вводяться тимчасові обмеження електропостачання.

Це вимушений крок для балансування енергосистеми. Зазначимо, попри всі складнощі наразі енергосистема України працює стабільно.

Отже, поки ви перебуваєте тимчасово без світла і струму, в цей час наші енергетики лагодять мережі і відновлюють підстанції в надскладних умовах за будь-якої погоди.

Ми робимо все можливе, щоб відновити стабільність постачання. І якби не атаки російських ракет та дронів, ми могли б назвати дату, коли відключення закінчаться. На жаль, у воєнний час ми можемо лише сказати “робимо все, що в наших силах”.

-Який ефект від добровільного обмеження, до якого закликають енергетики?

Ощадливе споживання електроенергії може допомогти уникнути примусових відключень. Що менше споживання, то менша ймовірність, що необхідно буде застосувати відключення.

Навіть невеликий відсоток економії допомагає енергетикам забезпечувати стале балансування енергосистеми.

Без свідомої економії відновлення електромереж енергетиками буде більш тривалим.

Ваша добровільна економія електроенергії дозволяє забезпечити стабільне енергоживлення швидше. Тому економія – це підтримка не тільки для енергетиків, але і підтримка споживачів одне одним.

Це спільний внесок в збереження об?єднаної енергосистеми України. Вона – наш спільний дім. Вимикаючи зайве, ви зберігаєте спільний дім для всіх українців.

Читайте також на Телеграм-каналі НЕК «Укренерго» https://t.me/Ukrenergo

За інформацією НЕК “Укренерго”