Один із небезпечних карантинних бур’янів – сорго алепського – представник родини тонконогових (Poaceae). У всьому світі має статус карантинного об’єкта і в нашій країні занесений до «Переліку регульованих шкідливих організмів», а також є об’єктом внутрішнього карантину.

В Україні вперше було запроваджено карантинний режим по даному бур’яну у 2003 році на території Одеської області, він має обмежене поширення. Його потрапляння в нові регіони несе ризик утворення нових вогнищ цього небезпечного бур’яну, який дуже важко викорінювати.

Сорго алепське – багаторічний коренепаростковий бур'ян, теплолюбивий, віддає перевагу пухким, родючим ґрунтам, не витримує засолених, сухих і щільних ґрунтів. Засмічує польові та овочеві культури, сади, виноградники, росте на луках, пасовищах, неорних землях, біля зрошувальних каналів. Рослина отруйна. Його коренева система у вигляді підземних стебел з вегетативними бруньками і бічними розгалуженнями проникає в ґрунт на глибину до 80 см. Кореневища бувають трьох типів: первинні, що йдуть вертикально, вторинні – горизонтальні, що утворюють нові рослини, і третинні, або запасні, які відходять від нових рослин. Листки лінійно-ланцетні, довжиною до 5 і шириною 2 см, голі, по краях гостро-шорсткі. Суцвіття – волоть до 40 см, розлога, довгаста, багатоколоскова. Колоски двостатеві, сидячі, яйцеподібні, опушені, з колінчастим остюком завдовжки до 14 мм. Плід – овальна плівчаста зернівка, квіткові луски якої опадають разом із колосковими, довжиною 4-5, шириною 1,5-2, товщиною 1-1,25 мм. Маса 1000 зернівок 4,5-9,5 г. Одна рослина утворює до 8000 зернівок. Проростають вони з глибини не більше 10-12 см, зберігають життєздатність у ґрунті до 5 років. Мінімальна температура проростання +10…+12°С, оптимальна +30...+35°С. Сходи з’являються в березні-травні, цвіте в липні-серпні, плодоносить з серпня по жовтень. Відрізки кореневищ приживаються на глибині не більше 30 см. Кореневища вимерзають при температурі -15°С. Перший листок сходів лінійно-ланцетний або ланцетний, довжиною 20-25 і шириною 3-4 мм, темно-зелений, голий, лише по краю тонкошорсткий.

Завдяки своїй великій надземній масі, а також потужній кореневій системі сорго алепське здатне у польових умовах витіснити інші бур’яни, пригнічувати польові культури, і негативно впливати на ріст і розвиток багаторічних насаджень, що призводить до зниження кількості та якості врожаю. Висока шкодочинність сорго алепського зумовлена також його алелопатичними властивостями. Екстракти із листків і кореневищ рослини пригнічують проростання та розвиток деяких культур, зокрема сої, конюшини, вики, ячменю, пшениці. Крім своєї конкурентоспроможності, сорго є головним природним резерватором вірусу карликової мозаїки кукурудзи.

Боротьба. Головний шлях розростання бур'яну – відростання з кореневищ, тому заходи боротьби повинні враховувати необхідність знищення і насіння, і кореневищ. Глибока зяблева оранка в результаті якої кореневища вивертаються на поверхню і засихають (в теплий період року), або вимерзають (взимку) – один з найефективніших методів знищення бур'яну. При температурі -30°-35ºС протягом 7 днів та 10°-12ºС декілька днів кореневища повністю втрачають здатність до життєдіяльності.

Одночасно з цим використовується розрізування дискуванням та глибоке загортання кореневищ, а також, пригнічення бур'яну посівами висококонкурентних культур: озимої пшениці, озимої вики, люцерни.

Також використовують хімічний метод обробки.

Возможно, это изображение природа