Інформація «Про актуальні зміни у законодавстві України»

за  IV квартал 2021 року

 

1. З 25.11.2021 набула чинності постанова КМУ від 24.11.2021 № 1224, якою були внесені зміни: до Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011                   № 1141; Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127.

Тепер у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр прав):

  - відображається ціна нерухомого майна, зазначена в договорі (у разі придбання права власності на нерухоме майно за оплатним договором). До оплатних відносяться, наприклад, договори купівлі-продажу, міни, ренти та ін.;

   - прописано порядок присвоєння адреси закінченим будівництвом об’єктам, які є складовою частиною будівлі, споруди.

З Порядку 1127 виключаються положення щодо надання заявниками для проведення державної реєстрації права власності документів, що відповідно до вимог законодавства засвідчують прийняття в експлуатацію будинку, будівлі, споруди, документів про присвоєння їм адреси, результатів проведення технічної інвентаризації тощо, оскільки необхідні державному реєстратору прав на нерухоме майно відповідні відомості мають отримуватися з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (далі – ЄДССБ).

На цей час технічно забезпечено електронну інформаційну взаємодію між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та ЄДССБ з можливістю доступу та використання усіх необхідних компонентів зазначеної електронної системи.

 

2. З 07 листопада поточного року набрав чинності Закон України “Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг”.

Закон запроваджує нові терміни, як-от «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», а також інші терміни, пов’язані з наданням (отриманням) електронних публічних послуг.

Кабінету Міністрів протягом трьох місяців з дня опублікування цього Закону має прийняти:

порядок надання публічних послуг, що надаються на підставі заяви, поданої виключно в паперовій формі;

публічні послуги, результати надання яких оформлюються виключно в паперовій формі;

випадки, у яких суб’єкт надання публічних (електронних публічних) послуг не може надавати електронні публічні послуги за замовчуванням;

перелік електронних публічних послуг, що надаються в автоматичному режимі.

Варіантів «не прийняти Дію» більше не буде. Відтепер е-документи з Дії мають таку ж юридичну силу, як і паперові. Закон України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг" № 1689-IX повністю прирівнює е-документи до їхніх паперових або пластикових аналогів.

 

 3. 01.12.2021 набрав чинності Закон України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні”.

Закон розрізняє два поняття “декларування” місця проживання та “реєстрація”. Так, декларування - це повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом подання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади. Тоді як реєстрація - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи.

Отже, електронна форма повідомлення про місце проживання/перебування - це “декларування”, а паперова форма - “реєстрація”.

Закон визначає новий розрахунок адміністративного збору.

Також, запроваджено більш спрощену процедуру зняття з місця реєстрації - в тому числі власниками житла.

 

4. ВРУ внесла зміни до Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Законом вдосконалено порядок використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Законом внесено зміни до Закону України «Про Державну прикордонну службу України», якими врегульовано прогалини в законодавстві щодо особливостей використання та застосування особовим складом Державної прикордонної служби України заходів примусу, бойової техніки, озброєння, а також врегульовано порядок здійснення поверхневої перевірки.

 

         5. Міністерство охорони здоров'я України своїм наказом від 01.11.2021 N 2393 «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням» розширило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Згідно з наказом обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

       центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;   

       місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

       закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;

Перелік доповнено новими пунктами 4–6 такого змісту:

4. Підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади.

5. Установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів.

6. Підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 83 (Одеська область: Державне підприємство "Одеський авіаційний завод", Державне виробничо-технічне підприємство "Граніт")

Наказ набирає чинність через один місяць із дня його опублікування (09.12.2021).

 

6. Кабінет Міністрів України продовжив дію адаптивного карантину на території України до 31 березня 2022 року.

Відповідні зміни до постанови №1236 ухвалили під час засідання Уряду 15 грудня. З 6 грудня почали діяти нові карантинні норми, які стосуються перш за все невакцинованих громадян. Тепер на жовтому рівні епіднебезпеки для відвідування та роботи громадських закладів, ресторанів, спортцентрів, розважальних закладів, участі в масових заходах тощо потрібно принаймні одне щеплення проти COVID-19, чинний негативний тест чи сертифікат про одужання. Окрім того, був зменшений термін дії документа про отримання однієї дози вакцини проти COVID-19: «жовтого» COVID-сертифіката та довідки форми 063-О. Раніше вони були чинними 120 днів, а з 6 грудня їх термін дії становить 30 днів. У випадку, якщо людина не зробила другу дозу вакцини протягом 30 днів, її документ перестає бути чинним.

 

8. 19 грудня стартує ініційована Президентом України державна програма «єПідтримка», спрямована на підтримку бізнесу, який найбільше постраждав під час пандемії COVID-19, шляхом стимулювання попиту серед громадян. Відповідна постанова була ухвалена 9 грудня, на черговому засіданні Уряду. Йдеться про нарахування 1 000 грн всім українцям, які пройшли повний курс вакцинації від COVID -19.

Програмою передбачено, що всі повнолітні громадяни України, які пройшли повний курс щеплення проти COVID-19, зможуть отримати 1000 грн від держави. За ці кошти вони матимуть можливість придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, купити квитки на залізничні та авіаперевезення по Україні, придбати книжки.

 

    9. Закон України «Про медіацію» від 16.11.2021 № 1875-IX набрав чинності 15 грудня 2021 року.

 Закон надає громадянам можливість вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора, а також стимули для громадян, щоб вони не йшли з будь-якими суперечками до суду, перенавантажуючи їх, а могли дійти порозуміння та вирішити свої питання завдяки неупередженій особі, якою і буде медіатор.

Застосовувати цей Закон можна буде для врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

 

10. Про військовий обов’язок жінок

17 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міноборони №313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних». Ним затверджено перелік галузей і професій, за якими жінки, які працюють, мають перебувати на військовому обліку. Проконтролювати це мають роботодавці; штрафи становлять від 5100 до 8500 грн.

Перелік затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. №313 (опублікований в "Офіційному віснику України" №96 від 17.12.2021 р.).

Варто зазначити, що згідно зі ст. 28 Закону про військовий обов'язок граничний вік у запасі - до 60 років.

Військовий облік для жінок в Україні не означає, що їх призиватимуть на службу.

Цікавий Перелік є тим, що в ньому наводиться 35 видів спеціальностей (кожна з яких є, по суті, окремою галуззю господарської діяльності). Тут є всі найпопулярніші сфери – від громадського харчування до видавництва та поліграфії (так, ми теж потрапили до обраних).  А ще в цьому Переліку сотні професій.

До уваги платників податків!