Державна регіональна політика базується на трьох ключових принципах: плануванні, фінансуванні та ефективному управлінні регіональним розвитком. Відтак законопроєкт про засади регіональної політики №5323 визначає, що кожна громада і регіон повинні мати чіткий план роботи на декілька років вперед. На цьому наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря під час обговорення законодавчих основ місцевого економічного розвитку, яке відбулось в рамках втілення проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») та Асоціації міст України.

«Ми маємо відійти від короткострокового планування і перейти до семирічного, як це визначено законопроєктом №5323. У такий спосіб громади зможуть детально спланувати свій розвиток, підготувати якісні проєкти економічного розвитку, розбудовувати соціальну інфраструктуру і гарантовано, в той чи інший рік, отримати державну підтримку. Відверто кажучи, наразі ми спостерігаємо вкрай низьку якість підготовки проєктів саме економічного розвитку. Стратегії розвитку допоможуть громадам визначити їхні точки зростання та розробити проєкти, які створять додану вартість та збільшать надходження податків до місцевих бюджетів», — зазначив заступник Міністра.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що цьогоріч один із пріоритетів держави — розвиток інфраструктури у громадах.