Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький провів селекторну нараду в режимі онлайн з головами районних державних адміністрацій, районних рад та територіальних громад Одеської області, в рамках якої було розглянуто та обговорено актуальне питання нещодавно прийнятого Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

«Органам місцевого самоврядування важливо мати широкий перелік джерел та інструментів наповнення місцевих бюджетів. Це запорука фінансової спроможності та більших можливостей для розвитку територій. Саме таку можливість дає прийнятий Закон України № 1914-ІХ (законопроєкт 5600). Важливо, що цей Закон удосконалив окремі положення Податкового кодексу і низки законів щодо загальних питань адміністрування податків, зокрема податку на прибуток підприємств, податку з доходів фізичних осіб, акцизного та екологічного податків, рентної плати, сплати за землю, умов перебування на спрощеній системі оподаткування, що має забезпечити нові надходження до місцевих бюджетів», – відзначив директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОДА Дмитро Радулов.

Документ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування.

У своїй доповіді директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування ОДА Дмитро Радулов визначив основні положення вказаного Закону за такими напрямками:

1) Індексація ставок податків та зборів (що забезпечують нові надходження до місцевих бюджетів), зокрема зростання на 5 – 14,5% акцизу на алкоголь та тютюнові вироби; екологічного податку; рентної плати за радіочастотним ресурсом України; рентної плати за надра; за спеціальне використання води та лісових ресурсів.

2) Зміни щодо податку на прибуток підприємств, що передбачають, зокрема вдосконалення механізму списання збитків великими платникам податку на прибуток; коригування фінансового результату на суми безповоротної фінансової допомоги; звільнення від оподаткування прибутку виробників свійської птиці.

3) Запровадження сплати «мінімального податкового зобов’язання» (МПЗ) – мінімуму податків, що сукупно має бути сплачено з гектару. Наразі ситуація з несплатою у повному обсязі податків за користування земельною ділянкою призводить до негативних наслідків. Запровадження МПЗ для власників й користувачів сільськогосподарських земельних ділянок у сферах виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції має призвести до їх «детінізації».

4) Зміни щодо нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) як найбільшого джерела у структурі доходів бюджетів місцевих громад. Зокрема, від цього оподаткування звільняються платники податку у широкому спектрі – від отримувачів компенсації в рамках окремих державних програм («Доступні кредити 5-7-9 %», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» тощо) до отримувачів земельних ділянок у спадщину.

5) Скасування мораторію на індексацію нормативної грошової оцінки для усіх земель, крім земель водного фонду, земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення.

6) Зміни у порядку сплати єдиного податку (зокрема, для 4-ї групи).

7) Врегулювання питань надання податковою службою органам місцевого самоврядування будь-якої інформації стосовно платників податків та боржників, а також питань всебічного інформування у сфері оподаткування.

8) Врегулювання та вдосконалення процесуальних питань щодо податкових боргів та боржників (включаючи встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон керівника юридичної особи).

На завершення доповіді Дмитро Радулов наголосив, що органам місцевого самоврядування важливо мати широкий перелік джерел та інструментів наповнення місцевих бюджетів. Це запорука фінансової спроможності та більших можливостей для розвитку територій. Можливості злучати додаткові ресурси до місцевих бюджетів дають зміни до Податкового кодексу, завдяки яким, громади зможуть краще планувати свої фінанси та ефективно адмініструвати місцеві податки і збори.

Пояснення щодо внесення змін до Податкового кодексу України за посиланням https://goo.su/apVV