НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ НЕОФІЦІЙНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

 

Пенсійний фонд України закликає роботодавців офіційно працевлаштовувати своїх підлеглих та забезпечувати їм рівень заробітних плат не нижче мінімальної, встановленої в державі.

Згідно Закону України від 15.12.2020 р. № 1082-ІХ «Про Державний бюджет України на 2021 рік» мінімальна заробітна плата  з 1 січня 2021 року становить 6000 грн,. у погодинному розмірі 36,11 грн.

Пенсійний фонд України попереджає громадян остерігатися працювати в умовах неофіційного працевлаштування.

Із зарплат у конвертах не сплачуються податки, вони не потрапляють в держстатистику. У випадку роботи на неофіційних умовах українці позбавляються більшості  можливостей, передбачених сучасною соціальною політикою з охорони здоров'я, освіти, пенсійного забезпечення, соціального захисту з боку держави.

Неофіційне працевлаштування загрожує також тим, що  громадяни, які погодилися на таку форму взаємин з працедавцем,  можуть залишитися без відпусток, виплати лікарняних, допомоги у разі нещасного випадку, допомоги по вагітності та пологах,  виплати допомоги з безробіття у разі втрати роботи, страхового стажу для пенсії.

         Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства.

          Шановні роботодавці! Своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.


Фото без опису