Протидія домашнього насильства

 

Домашнє насильство є однією з найбільш гострих соціальних проблем загалом в нашій державі, в тому числі в Маразліївській сільській раді. Проте, як свідчить практика, переважно від домашнього насильства страждають найбільш вразливі верстви населення: жінки і діти, а також особи з інвалідністю та особи похилого віку. Діти страждають не лише від насильства по відношенню до себе, а й спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, переносячи цей негативний досвід у власне життя в майбутньому.

 

Структурним підрозділом Маразліївської сільської ради, до повноважень якого належить здійснення заходів та координація роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, є управління освіти, культури, сім'ї, молоді та спорту виконавчих органів Маразліївської сільської ради. Згідно розпорядення Маразліївського сільського голови Чумака О.О. від 16 листопада 2018 №59 визначено відповідальну особу Сунцову І.М. (спеціаліст Управління ОКСМС) за прийом та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства , координацію заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги та захисту постраждалим особам, а також роботу з кривдниками згідно чинного законодавства та відповідно до розпорядження Маразліївського сільського голови від 29 листопада 2019 № 53 цього ж спеціаліста призначено координатором з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашнього насильства.

При Маразліївській сільській раді створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства і насильства за ознакою статі, затверджено (розпорядження від 11.12.2019 №55) її склад та положення. До складу якої включені представники Управління ОКСМС, старости населених пунктів громади, спеціаліст із соціальних витань та залучається дільничний інспектор Білгород-Дністровського ВП (за згодою). Діяльність мобільної бригади направлена на надання соціально-психологічної допомоги та професійних консультаційних послуг постраждалим особам, з виїздом до населених пунктів громади, а також на надання консультативних послуг у телефонному режимі. Ведеться журнал реєстрації виїздів мобільної бригади.

При виконавчому комітеті Маразліївської сільської ради  створено Координаційну раду з питань сімейної політики, гендерної рівності, запобігання та протидії домашнього насильства і протидії торгівлі людьми (Рішення від 09.12.2019 р.) Згідно плану роботи Координаційної ради на 2020 рік в поточному році розглядались питання щодо профілактики бездоглядності та безпритульності серед дітей, попередження насилля в сім’ї, профілактики негативних явищ серед неповнолітніх про стан взаємодії Управління ОКСМС з навчальними, медичними закладами громади та проведення профілактичної роботи з сім’ями сжо. Засідання Координаційної ради проводиться один раз на квартал.

На офіційному сайті Маразліївської сільської ради http://marazliivska.gromada.org.ua/ створено розділ «Домашнє насильство», де мешканці громади можуть ознайомитися з основною законодавчою базою з даного питання Тут же можуть ознайомитися з телефонами урядового кол-центру «Національна гаряча лінія із попередження домашнього насильства» . На цьому сайті розміщений номер телефону Координатора з питань домашнього насильства Маразліївської сільської ради.

Також направлено листа від 23.04.2020 р. №166 до Білгород-Дністровського ВП з координатами відповідальної особи, яка здійснює заходи з протидії домашнього насильства на території Маразліївської сільської ради для екстреного реагування.

Здійснюється прийом повідомлень про вчинення домашнього насильства на території громади від Білгород – Дністровського РЦСССДМ та Управління соціального захисту населення.

За звітній період (І-ІІІ квартали) на території Маразліївської сільської ради зафіксовано вісім випадків домашнього насильства, серед яких два повторних (Спину, Палій). По кожному випадку членами мобільної бригади (старости, дільничний інспектор, медичні працівники) проведена профілактична робота, надані соціальні послуги усім членам родини. Представниками Білгород-Дністровського ВП складені адміністративні протоколи на кривдників. Родини в яких виховуються діти взяті на облік Управління ОКСМС, як такі що перебувають в складних життєвих обставинах.

Управлінням ОКСМС та соціальними педагогами навчальних закладів громади проведено ряд заходів з профілактики домашнього насильства для учнів та педагогів громади з використанням роздаткової тематичної літератури.  Налагоджено контакти з громадською організацією Життєва опора, яка також впроваджує політику захисту прав дітей.