На зображенні може бути: текст

Увага! В Білгород-Дністровському районі зафіксовано випадок африканської чуми свиней.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє, що 19 вересня 2024 року в Білгород-Дністровському районі Одеської області зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС).

Рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білгород-Дністровській районній державній (військовій) адміністрації епізоотичним вогнищем щодо АЧС визначено територію 11 відділу 8 кварталу Старокозацького лісництва південного офісу ДП «Ліси України», запроваджено карантин та затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС.

Зоною захистувизначено територію, яка межує з епізоотичним вогнищем радіусом 3 км та до якої включені населені пункти: с. Бикоза, с. Випасне в їх адміністративних межах, та приміщення по утриманню свиней, яке належить власнику тварин – гр.Ткаченко В.П.; зоною нагляду – с. Молога, с. Садове, с. Сухолужжя, с. Бритівка, м. Білгород-Дністровський, с. Салгани, с. Шабо, с. Абрикосове, с. Привітне, с. Черкеси, с. Польове, с. Вигон, с. Олексіївка, с. Зелене, с. Монаші, с. Розкішне, с. Андріївка, с. Гончарівка, с. Нове, с. Південне, с. Семенівка в їх адміністративних межах та свиногосподарства СФГ «Родничек», СВК «Мрія», ДПДГ «Андрієвське», ТОВ «АФ Шаболат».

Головне управління звертає увагу населення та суб’єктів господарювання на заборону щодо переміщення живих свиней, торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.

Мешканців перелічених населених пунктів просимо з розумінням віднестись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення АЧС на інші території.

З метою недопущення занесення африканської чуми свиней Білгород-Дністровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики АЧС, а саме:

· утримувати свиней в приміщеннях, дотримуючись закритого режиму роботи; не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

· при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;

· обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

· не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

· не купувати м’ясні продукти у місцях стихійної торгівлі;

· не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

· ретельно і комплексно боротися з гризунами;

· не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.

У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу: Білгород-Дністровський район, с. Бритівка, вул. Лиманська, 116.