Фото без опису

Захід на тему: «Ти Як?»

10 вересня світ відзначає Всесвітній день запобігання самогубствам. Самогубство — важлива проблема охорони громадського здоров’я, яку часто ігнорують. Вона оточена стигмою, міфами та табу. Але кожен випадок самогубства — це трагедія, яка серйозно зачіпає не лише окремих людей, але й їхні сім'ї та спільноти.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку у світі в наслідок самогубства помирає понад 800 000 людей. Це друга найпоширеніша причина смерті серед осіб віком 15-29 років.

З метою укріплення цінностей життя, попередження суіцидальних намірів та спроб, розвиток стресостійкості та адаптивного ставлення до життя психологом Білгород-Дністровського районного відділу обації Оленою Чумак спільно з волонтером пробації, фахівцем громадського здоров'я Білгород-Дністровського районного відокремленого підрозділу Державної установи «Одеський ОЦКПХ МОЗ України» Нелею Бідюк проведено захід на тему: «Ти Як?».

В ході заняття разом з учасниками обговорили: які ознаки в поведінці людини мають насторожити, часті причини вчинення людьми суїциду, варіанти запобігання.

Зазвичай немає єдиної причини, через яку хтось вирішує померти внаслідок самогубства. Суїцидальні думки можуть з’являтися на тлі психічних розладів, зокрема депресії, алетакож можуть виникати й у людини, яка досі не стикалася з ментальними проблемами.Наприклад, якщо вона зазнала сильного стресу чи перебуває в стані психічного тафізичного виснаження.Також учасники під час заняття напрацьовували навички психологічної допомоги та самодопомоги у складних життєвих ситуаціях.

Наприкінці заходу наголошувалось, що пропонувати звернутися по професійну допомогу або звернутися самому – це цілком нормально, коли у нас щось болить в тілі – ми не намагаємось впоратись самі, перечекати, а йдемо до лікаря, так само з душевним болем.

Якщо вам або вашим близьким потрібна допомога:

 У Києві працює цілодобовий «Телефон довіри» Центру медико-психологічної допомогита профілактики кризових станів за номерами телефонів 044 456 17 02 та 044 456 17 25.

 В Україні цілодобово працює «гаряча лінія» з попередження суїцидів та психологічної підтримки Lifeline Ukraine для ветеранів за номером 7333.

 За номером 0–800–501–701 працює Всеукраїнський телефон довіри.