Холера:

симптоми та фактори ризику

Через російську військову агресію та масові руйнування інфраструктури збільшується ризик поширення інфекційних захворювань, у тому числі холери. Проте, не варто панікувати: абсолютно усі випадки, де б можна було запідозрити холеру, проходять через систему Центрів контролю та профілактики хвороб.

Наразі спалахів, зокрема, як холера, не зафіксовано.Тим часом, ділимося порадами, які допоможуть уберегтися від холери.

Холера - це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням тонкого кишечника, розладом водно-сольового обміну, різним ступенем зневоднення, внаслідок втрати рідини, з блювотними масами і водянистими випорожненнями. Збудник холери – холерний вібріон. Холерні вібріони добре переносять низькі температури, можуть зимувати в замерзлих водоймах, тривало зберігатися в прибережних водах морів. Кип’ячення вбиває вібріони впродовж 1 хв. Вони чутливі до висушування, дії світла, дезинфікуючих і антибактеріальних речовин. У воді поверхневих водойм, мулі в теплу пору року можливо навіть розмноження холерних вібріонів, чому сприяє забруднення води відходами з лужною реакцією.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні і т. ін., а також через їжу і при побутових контактах.

Клінічна картина варіює від безсимптомного вібріононосійства до важкої течії із-за різкого зневоднення. Інкубаційний період – від декількох годин до 5 днів, частіше 1-3 дні. Хвороба зазвичай починається гостро.

Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Випорожнення швидко стають водянистими, мутнувато-білими, нагадують рисовий відвар, без запаху. Блювота зазвичай з’являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти, по вигляду блювотні маси також схожі на рисовий відвар. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем в животі.

Лікування. До 80% людей можна з успіхом лікувати, своєчасно надаючи їм оральні регідратаційні солі. Пацієнтам з украй важкою мірою дегідратації необхідні внутрішньовенні вливання.

Прогноз при своєчасному і правильному лікуванні, як правило, сприятливий. Летальні наслідки складають менше 1%.

Майте також на увазі, що…

· вібріони холери за одну хвилину гинуть від кип’ятіння, за кілька секунд їх вбивають хлорамін, хлорне вапно або розчин соляної кислоти в розведенні 1:10000;

· вібріони холери стійкі до низьких температур і тривалий час зберігаються в льоду (до 4 місяців);

· вони також прекрасно зберігаються в організмі риб, устриць, креветок та інших ракоподібних;

· сприйнятливість до холери загальна і висока, а вберегти від захворювання можуть прості заходи особистої гігієни і профілактики.

Для профілактики холери треба:

· завжди мити руки перед їжею і після відвідин туалету (ці вимоги обов’язкові для тих, хто доглядає за хворим вдома);

· ретельно мити овочі, фрукти, зелень;

· пити тільки кип’ячену воду;

· вживати термічно оброблену їжу.

Возможно, это изображение напиток, водоем и текст