З наближенням холодного періоду року багато фермерів починають замислюватися над тим, як підготувати свій склад до зими, щоб зберегти там зібраний урожай незіпсованим. Основними проблемами або перешкодами в зберіганні зернових культур на складі є комахи-шкідники. Через них втрати можуть досягати 30-50%. Подеколи через їх значну кількість та інтенсивність життєдіяльності зерно при зберіганні може повністю втратити свої продовольчі, фуражні та насіннєві якості.

Незважаючи на низькі температури за межами складу, багато шкідників намагається залізти в приміщення до того, як на вулиці значно похолодає. Поки там відсутні умови для їх існування, вони забиваються в міжстінні щілини, готуючись до зими. Якщо своєчасно не вжити заходів із ліквідації зараженості зернової маси, якість зерна і продуктів його переробки зазнають сильного пошкодження. Якість зерна може погіршитися настільки, що воно стає не просто непридатним для використання на продовольчі або фуражні цілі, а часом і шкідливим для здоров’я людини й тварин.

Найбільший вплив на життєдіяльність комірних шкідників має температура навколишнього середовища. Шкідливі комірні комахи та кліщі не мають постійної температури тіла, вона повністю залежить від температури навколишнього середовища. Відхилення від оптимальних температурних показників уповільнює або й зовсім припиняє їх розвиток.

Знищення шкідливих комірних комах і кліщів забезпечують такі заходи як очищення, сушіння, прогрівання, охолодження, проморожування, збирання комах, кліщів за допомогою пилососів та інших засобів. Дуже надійний спосіб – охолодження та проморожування зерна в холодну пору року. Температура має бути знижена до -5…-10°С. Така температура обмежує розмноження шкідників і шкодочинність.

Застосовують знезараження складів, сховищ шляхом розбризкування емульгованих розчинів мінеральних олій. Крапельки емульсії, потрапляючи на поверхню тіла шкідників, закупорюють їм дихальні шляхи і викликають загибель від задухи. Згубну дію також мають прямі сонячні промені, які спричиняють підвищення температури тіла і перегрівання їх організму. Тож, як один із методів контролю, рекомендовано сушіння під сонячними променями, під час якого частина шкідників загине. У сонячну погоду заражену партію зерна шаром завтовшки 10-20 см, із перемішуванням його кожні 1-1,5 години, прогрівають під сонячними променями. Спосіб ефективний, але потребує високої температури повітря та може бути застосований для невеликих партій зерна.

Доречно перед прийманням зерна нового врожаю стан зернопродуктів перевіряти регулярно. Улюбленими місцями комірних шкідників у приміщеннях є темні кутки, щілини, сміття, плінтуси, стіни, стеля, тара, транспортні засоби, обладнання, інвентар та інше.

Профілактичним заходом є знезараження пустих складських приміщень, сховищ тощо за допомогою хімічних препаратів. Це безпечно, оскільки зерна в цей час там немає, і водночас ефективно для знищення тих шкідників, які заселяють приміщення, обладнання та територію.Возможно, это изображение 1 человек и еда