Фото без опису

Наприкінці серпня Уряд запровадив програму, за якою роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця.

Умови надання компенсації, строки та розміри визначає Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністюзатверджений постановою КМУ № 893 від 22.08.2023 (далі — Порядок № 893).

Облаштування робочого місця це комплекс заходів та засобів, вжитих роботодавцем для адаптації та розумного пристосування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи.

Компенсуватимуть роботодавцям витрати на придбання допоміжних засобів, які потрібні для пристосування робочого місця під потреби конкретної особи з інвалідністю. Вичерпний перелік таких допоміжних засобів визначено в Додатку 1 до Порядку № 893.

Зокрема, це витрати на придбання:

меблів (крісел з регульованими або фіксованими сидіннями, поручнів та брусів, розсувних дверей, засобів для їх відчинення/зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів);

транспортерів для піднімання сходами з електроприводом;

допоміжних засобів для позиціонування курсору та тактильних комп’ютерних дисплеїв;

брайлівських клавіатур та портативних пристроїв;

підйомних платформ для робочих місць;

допоміжних засобів для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути й бачити тощо.

Компенсуватимуть суму, яку фактично витратив роботодавець на переобладнання робочого місця, а лише в межах граничної суми, встановленої Порядком № 893 на одну особу з інвалідністю (залежно від її групи інвалідності), у 2023 році: 100 500,00 грн — для осіб з інвалідністю І групи та 67 000,00 грн — для осіб з інвалідністю ІІ групи.